Pioppi-dieet (toch) (wel) een goed idee!

De informatie van dit artikel komt van de co-auteur van het Pioppi-dieet als antwoord op de grote vet discussie in de media (waaronder ook het voedingscentrum). We willen je ook laten weten waarom het goed is dat wij elke dag vier theelepels olijfolie gebruiken.

De getijden beginnen te keren, maar al decennia lang is de conventionele wijsheid dat verzadigd vet uit voedsel zoals vlees, boter, eieren en kaas de slagaders verstopt die leiden tot hartaanvallen. Deze misvatting ontstond bij de Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys, Seven Countries Study, waar hij een verband aantoonde tussen de consumptie van verzadigd vet in het dieet met cholesterolgehalte in het bloed en hartziekten.

Het was het werk van Keys uit dit onderzoek dat leidde tot een verandering in voedingsadvies in de VS en het VK in 1977 en 1983 om de totale vetconsumptie terug te brengen tot minder dan 30% van de calorieën en meer bepaald verzadigd vet tot minder dan 10% calorieën.

Het advies dat ik en vele anderen nu beweren heeft de dubbele epidemie van type 2 diabetes en obesitas zelfs veroorzaakt door toenemende consumptie van suiker, andere geraffineerde koolhydraten en verwerkte plantaardige oliën.

Een zeer goed rapport van de in 2015 gepubliceerde investeringsbank Credit Suisse onthulde dat 90% van de toename in calorieën in het Amerikaanse dieet tussen 1961 en 2011 afkomstig is van geraffineerde koolhydraten en plantaardige oliën.

Het eten van vet

Zowel van wat we nu begrijpen van de biologie rond de ontwikkeling van hartziekten, gecombineerd met robuuste moderne wetenschappelijke gegevens maakt het eten van vet je niet echt dik en verzadigd vet uit de voeding verstopt de slagaders niet.

Vet en de feiten

1. Vet in onverwerkte levensmiddelen is, geloof het of niet, een cruciale leverancier van essentiële vetzuren (linolzuur en alfa-linolzuur) die van vitaal belang zijn voor de immuunfunctie en het behoud van de integriteit van cellen. Dieetvet is ook essentieel voor het lichaam om de vetoplosbare vitamines A, D, E en K te verkrijgen en te absorberen.

2. Alle onverwerkte natuurlijke voedingsmiddelen met veel vet bevatten verzadigd vet: vlees, vis, eieren en zuivelproducten, alleen in verschillende mate, samen met enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Zuivelproducten zijn de enige voedselgroepen die meer verzadigd dan onverzadigd vet bevatten. Zelfs extra vergine olijfolie heeft 14% – 20% verzadigd vet.

3. Dieetvet is verzadigend. Met andere woorden, het helpt je langer vol te blijven in vergelijking met geraffineerde koolhydraten en suiker en kan daarom helpen bij het beheersen van het gewicht.

4. In vergelijking met eiwitten en koolhydraten heeft vet in de voeding de minste invloed op het
verhogen van de bloedglucose en dus op het vasthouden van insuline. En het is insulineresistentie die de belangrijkste risicofactor is voor een hartaanval.

5. Sommige voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte, met name extra vierge olijfolie en noten, hebben bewezen dat ze daadwerkelijk een hartaanval, beroerte en de dood kunnen voorkomen. De Mediterrane dieet aanhangers weten dat al heel lang.

Fastfood en vetarm voedsel zijn de boosdoeners

Toen Keys de Seven Countries Study uitvoerde waren veel van de voedingsmiddelen die werden aangeduid als hoog in verzadigd vet en schadelijk door correlatie met hartkwalen feitelijk verwerkt koolhydraatvoedsel zoals cake, ijs, koekjes en gebak. In feite gebeurt deze misvatting nog altijd bij de media. Hoe vaak heb je artikelen of nieuwsberichten gelezen over obesitas waarbij het eten van vet of verzadigd vet wordt genoemd als de boosdoener van een ziekte vergezeld door een afbeelding van een persoon met overgewicht die in een bord met hamburger en friet graaft?

Het broodje hamburger en friet zijn bijna volledig gemaakt van geraffineerd koolhydraten en zijn slechter voor de gezondheid door het feit dat de friet gekookt is in plantaardige olie.

In plaats van het vet eten te noemen is het belangrijkste probleem met de hamburger en chips (ook bekend als junkfood) het geraffineerde koolhydraat- en plantaardige oliegehalte. “Mesten van voedsel” zou een veel betere beschrijving zijn!

Ons zoet houden

Als gevolg van misleide boodschappen over de volksgezondheid die ten onrechte het vet en meer specifiek verzadigd vet hebben gedemoniseerd produceerde de voedingsmiddelenindustrie een markt van “vetarm” voedsel dat met suiker was gevuld. Vet maakt eten smakelijker dus als je het vet uit voedsel haalt dat het zou moeten bevatten kom je terecht bij maaltijden die naar karton smaken. Om “het karton-eten” te bestrijden kozen fabrikanten voor een additief dat goedkoop was in massaproductie en goed smaakte: suiker. Door de koppelingen met diabetes type 2, hartaandoeningen, hoge bloeddruk en obesitas, is het bewijs nu overweldigend dat suiker zijn huidige reputatie als nummer één vijand in het westerse dieet verdient.

De Zweedse arts Andreas Eenfeldt, de drijvende kracht achter de onafhankelijke (van de belangen van voeding en farmaceutische industrie) website dietdoctor vat het perfect samen wanneer hij zegt dat als je in suiker en geraffineerde koolhydraten snijdt het eten van vet je net zo vet zal maken als dat je zegt dat het eten van groene groenten je groen zal maken.

Een paar maanden geleden schreef ikzelf, samen met twee van de meest vooraanstaande cardiologen ter wereld, professor Rita Redberg van de Universiteit van Californië, San Francisco en redacteur van JAMA Internal Medicine en Pascal Meier, redacteur van BMJ Open Heart een veelvuldig gepubliceerd redactioneel stuk met bewijzen en uitleg van de biologie over waarom insulineresistentie en -ontsteking en GEEN verzadigd vet in de voeding de slagaders verstoppen.

We lieten ook een zeer belangrijke studie zien wat onthulde dat vrouwen na de menopauze die een met grote regelmaat hun kransslagaders lieten scannen drie jaar na de diagnose hartaandoening de minste hoeveelheid progressie van de bloedvatvernauwing hadden van degenen die het meest verzadigde vet in hun dieet consumeerden.

Industriële zaadoliën, algemeen bekend als plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, zijn op de markt gebracht als gezond omdat ze “cholesterol verlagen”. Wanneer we alle onderzoeken naar cholesterolverlaging via een dieet onderzoeken, waarbij honderdduizenden mensen bij zowel gezonde als met gediagnosticeerde hartaandoeningen zijn betrokken, voorkomen niet alleen plantaardige oliën dat je een hartaanval of beroerte krijgt, maar er is goed bewijs om te suggereren dat ze daadwerkelijk schadelijk kunnen zijn. In een heranalyse van niet-gepubliceerde gegevens van twee landmark studies in de jaren zestig, onthulden de Sydney Diet Heart-studie en het Minnesota-coronair experiment dat hartpatiënten die boter ruilden voor plantaardige oliën een verhoogd risico op overlijden hadden ondanks het verlagen van cholesterol.

Bovendien geven deze oliën, wanneer ze worden verhit tot hoge temperaturen, giftige verbindingen vrij die bekend staan als aldehyden die sterk zijn gekoppeld aan kanker, hartaandoeningen en dementie. Hoogleraar bioanalytische chemie en chemische pathologie Martin Grootveld heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een typische maaltijd van vis en chips gefrituurd in plantaardige olie 100-200 keer meer toxische aldehyden bevat dan wat wordt aanbevolen als veilige dagelijkse limiet door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Persoonlijk volg ik mijn eigen advies en bak ik in ghee, boter of kokosolie, omdat deze oliën stabiel en veilig zijn bij verhitting tot hoge temperaturen, en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is extra vierge olijfolie voor de meeste bakdoeleinden ook prima.

Kokosolie gezond of niet?

Overigens is de recente verklaring van de American Heart Association dat kokosolie ongezond is vanwege het verzadigde vetgehalte wetenschappelijk wankel omdat de totaliteit van het bewijsmateriaal met betrekking tot verzadigd vet en cholesterol buiten beschouwing is gelaten. Er bestaat publieke angst voor verzadigd vet en cholesterol en veel bedrijven en organisaties hebben er alle belang bij de status quo te handhaven. Zo ontdekte de Amerikaanse onderzoeksjournalist Nina Teicholz één associatie bij vragen die ‘lange tijd grote financiële steun hebben gekregen van de plantaardige olie-industrie’.

Wat maakt extra vergine olijfolie zo’n gezonde keuze?

Om te beginnen is het rijk aan nuttige verbindingen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, polyfenolen, en het verbetert de functie van HDL (goede cholesterol) in de bloedbaan. Het is het basisvet van de gemeenschappelijke noemer dat zich uitstrekt over de hele
Mediterrane landen, van oudsher met een lage incidentie van hartziekten. Een door de Spaanse overheid gesponsorde studie (PREDIMED) onthulde dat mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die dagelijks een mediterraan dieet gebruikten, aangevuld met minstens vier eetlepels extra vierge olijfolie, een relatieve risicoreductie hadden van 30 procent bij een hartaanval, beroerte of overlijden binnen vijf jaar in vergelijking met degenen die geadviseerd worden om een ​​dieet met weinig vet te volgen. Voor elke 61 personen die gebruik maakten van het vetrijke extra vierge olijfolie dieet, werd één beroerte voorkomen.

Dus de volgende keer dat je in de supermarkt bent en in de verleiding komt om dat “vetarm”, “hart gezond” of “bewezen cholesterolverlagend” voedselproduct te kopen, kies dan voor boter, ghee of extra vierge olijfolie. Je taille, smaakpapillen en hart zullen je ervoor bedanken.

Pioppi-dieet recepten?

Ben je op zoek naar lekkere en gezonde recepten die uitstekend bij het Pioppi-dieet passen? Dan is het Spirelli Spriaalsnijder Recepten eKookboek (te bestellen via Het Vastendieet) wel iets voor jou. Nu met 50% korting voor alle Pioppi-dieet bezoekers met de Pioppi kortingscode.

Spirelli
Spiraalsnijder Recepten

Spirelli Spiraalsnijder Recepten eKookboek

€ 19,95

Van €19,95 voor € 9,95

KORTINGSCODE:
pioppi-dieet/2018

Een reactie plaatsen