TV Uitzending Dokters van Morgen Voeding als Medicijn

Het Pioppi dieet - TV uitzending - Dokters van Morgen

Eten dat doen we iedere dag, we kunnen niet zonder. Maar wat is nu gezond voedsel en wanneer eet je ongezond? In de aflevering van Dokters van morgen doe ik een prachtige ontdekking; voedsel is een medicijn, je wordt er beter van.

Bestel hier het boek Het Pioppi dieet – Een lifestyleplan in 21 dagen

Koop bij bol.com

Neem nou frisdrank. Ik dronk met regelmaat wel 1 of 2 blikjes frisdrank per dag en dan ook de gewone in plaats van suikervrije. En ook vond ik eten als bijvoorbeeld speklapjes erg lekker, on z’n Indonesisch klaargemaakt. Gemarineerd vlees vind ik ook heerlijk zoals boeren kipfilet met spek. En als ik dan ’s avond met de honden heb gelopen dan neem ik vaak een Kano koek bij de koffie, maar ja die zitten boordevol me suiker.

Neem als voorbeeld een 52 jarige levenslustige burgondier uit Den Haag. Alles ging goed tot afgelopen april toen hij moest worden gedotterd vanwege hartproblemen.

Het roer moet om

Hij besluit om af te vallen. Hij is inmiddels behoorlijk wat gewicht kwijt geraakt maar zijn gezondheid is nog steeds niet zo goed: hoge bloeddruk, problemen met het hart en zijn cholesterol is te hoog. Zijn goede cholesterol zit aan de ondergrens en zijn verkeerder cholesterol zit aan de bovengrens. Eigenlijk zou dat omgekeerd moeten zijn.

Het Pioppi-dieet

Omdat hij gezond wil worden en van de medicijnen af wil is hij zich één van de kandidaten die mee zal doen aan de door Dokter van Morgen georganiseerde Pioppi dieet. Dat is een dieet gebaseerd op mediterraan eten.

Ook Jorriene doet mee. Zij is 39 jaar en moeder van een kindje. Ze heeft obesitas en weegt 120 kilo, dat is voor haar lengte, 1,72 meter, veel te veel.

En dan heb je Peter, een gepensioneerde machinist van 69 jaar en hij heeft diabetes type 2.

Hoe mediterraans eten medicijnen kan vervangen

Het Pioppi-dieet is gebaseerd op wat volgens wetenschappelijk onderzoek de onderdelen van het mediterrane dieet zijn die kunnen bijdragen aan het voorkomen van hartziekten en chronische klachten die met hartziekten te maken hebben. Het uitgangspunt is een Zuid-Italiaans dorp waar men heel gezond is.

Bij het cardiologie centrum Nederland word er een nulmeting gedaan met de drie kandidaten: Peter heeft diabetes type 2, Ferdi heeft ernstige hartproblemen en Jorriene heeft overgewicht. De nulmeting die gedaan wordt is voor de suiker, BMI, cholesterol en dan word er gekken naar wat hun gezondheidssituatie nu is. Dezelfde dag begint ook het Pioppi-dieet voor de 3 kandidaten en dan word er gekeken of de situatie van de kandidaten kan worden omgekeerd.

Tamara, huisarts en voorzitter van arts en voeding, begeleid de kandidaten tijdens het volgen van Het Pioppi dieet. Gemeten word het gewicht, bloeddruk en buikomvang (buikvet). Een goede buikomvang wat het liefst word gezien door een arts is voor mannen onder de 94 cm en voor vrouwen is dat onder de 80 cm…

Bekijk de video van de TV uitzending voor het hele verhaal

Een reactie plaatsen